مطالب پندآموز از حضرت علی (ع)



مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) کاشان

مطالب پندآموز از حضرت علی (ع)

عبرت از مرگ ياران(اخلاقى، اجتماعى)

 

وَ تَبِعَ جِنَازَةً فَسَمِعَ رَجُلًا يَضْحَكُ فَقَالَ كَأَنَّ الْمَوْتَ فِيهَا عَلَى غَيْرِنَا كُتِبَ وَ كَأَنَّ الْحَقَّ فِيهَا عَلَى غَيْرِنَا وَجَبَ وَ كَأَنَّ الَّذِى نَرَى مِنَ الْأَمْوَاتِ سَفْرٌ عَمَّا قَلِيلٍ إِلَيْنَا رَاجِعُونَ نُبَوِّئُهُمْ أَجْدَاثَهُمْ وَ نَأْكُلُ تُرَاثَهُمْ كَأَنَّا مُخَلَّدُونَ بَعْدَهُمْ ثُمَّ قَدْ نَسِينَا كُلَّ وَاعِظٍ وَ وَاعِظَةٍ وَ رُمِينَا بِكُلِّ فَادِحٍ وَ جَائِحَةٍ .

درود خدا بر او : (در پى جنازه اى مى رفت و شنيد كه مردى مى خندد.)
فرمود : گويى مرگ بر غير ما نوشته شده ، و حق بر غير ما واجب گرديد ، و گويا اين مردگان مسافرانى هستند كه به زودى باز مى گردند ، در حالى كه بدن هايشان را به گورها مى سپاريم ، و ميراثشان را مى خوريم . گويا ما پس از مرگ آنان جاودانه ايم !!! آيا چنين است ، كه اندرز هر پند دهنده اى از زن و مرد را فراموش مى كنيم و در حالى كه نشانة تيرهاى بلا و آفات قرار گرفته ايم ؟

 

 

روش زندگى با مردم (اخلاقى، اجتماعى)

 

وَ قَالَ [عليه السلام] خَالِطُوا النَّاسَ مُخَالَطَةً إِنْ مِتُّمْ مَعَهَا بَكَوْا عَلَيْكُمْ وَ إِنْ عِشْتُمْ حَنُّوا إِلَيْكُمْ .

و درود خدا بر او ، فرمود : با مردم آن گونه معاشرت كنيد ، كه اگر مْرديد بر شما اشك ريزند، و اگر زنده مانديد ، با اشتياق سوى شما آيند.

 

روش برخورد با فتنه ها(اخلاقى ، سياسى)


قَال َ[عليه السلام] كُنْ فِى الْفِتْنَةِ كَابْنِ اللَّبُونِ لَا ظَهْرٌ فَيُرْكَبَ وَ لَا ضَرْعٌ فَيُحْلَبَ

درود خدا بر او ، فرمود: در فتنه ها چونان شتر دو ساله باش، نه پشتى دارد كه سوارى دهد و نه پستانى تا او را بدوشند.

 

 اخلاق مدیران اجرایی

ای محمد بن ابی بکذ ! بدان که من تو را سرپرست بزرگترین لشکرم یعنی لکر مصر ، قرار دادم . بر تو سزاوار است با خواسته های دل مخالفت کرده و از دین خود دفاع کنی . هرچند ساعتی از عمر تو باقی نمانده باشد . خدا را در راضی نگهداشتن مردم به خشم نیاور زیرا خوشنودی خدا جایگزین هرچیزی بوده اما هیچ چیز جایگزین خوشنودی خدا نمی شود . نماز را در وقت خودش به جای آر نه اینکه در بیکاری زودتر از وقتش بخوانی و به هنگام درگیری و کار آن را تاخیر بیاندازی و بدان که تمام کردار خوبت در نماز است .

 

امام هدایتگر و زمامدار گمراهی هیچ گاه مساوی نخواهند بود چنان ک دوستان پیامبر (ص) و دشمنانش برابر نیستند . پیامبر اسلام ( ص) به من فرمود :

« بر امت اسلام ، نه از مومن و نه از مشرک هراسی ندارم ، زیرا مؤمن را ایمانش باز داشته و مشرک را خداوند به جهت شرک او نابود می سازد . من بر شما از مرد منافقی می ترسم که درونی دوچره و زبانی عالمانه دارد ، گفتارش دلپسند و رفتارش زشت و ناپسند است .»

 

  • نکته: محمد بن ابی بکر نامه ها و دستورالعملهای امام را جمع آوری کرده و همواره مورد مطالعه قرار می داد و در اداره سیاسی مصر از آن بهره مند می گشت . پس از هجوم عمروعاص به مصر و شهادت محمد تمام نامه هایی را که در خانه او موجود بود به شام انتقال دادند و معاویه آن را حفظ کرد . ولید بن عقبه به معاویه گفت این نامه ها را بسوزانید . معاویه گفت وای بر تو آیا چنین دستورالعملهای علمی و ارزشمند را باید سوزاند ؟ این نامه ها در خزینه های بنی امیه ماند تا دوران حکومت عمربن عبدالعزیز که همه آن را به دانشمندان معرفی کرده و از آن استفاده کردند ( کتاب الغارات ص 251 )

 


نامه27 / نامه به فرماندا ر مصر محمد بن ابی بکر، هنگامی که او را در آغاز سال 37 هجری به سوی مصر فرستاد.

 

اخلاق اجتماعی:

 

با مردم فروتن باش ، نرمخو و مهربان باش ، گشاده رو و خندان باش . در نگاههایت و در نیم نگاه و خیره شدن به مردم به تساوی رفتار کن تا بزرگان در ستمکاری تو طمع نکنند و نا توان ها در عدالت تو مایوس نگردند زیرا خداوند از شما بندگان درباره اعمال کوچک و بزرگ ، آشکارا و پنهان خواهد پرسید ، اگر کیفر دهد شما استحقاق بیش از آن را دارید و اگر ببخشد از بزرگواری اوست .

 

 

 

 

 


 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







:: برچسب‌ها: عبرت, اخلاقی, اجتماعی, سیاسی, محمد بن ابی بکذ,
نویسنده : زهرا ابوالفضلی
تاریخ : دو شنبه 10 تير 1392